Дронове ще спасяват бедстващи в България

Posted on

Иновативният проект се реализира по програма Техностарт

IMG_7890

Дронове, обoрудвани с най-съвременни технологии, ще оптимизират издирването и спасяването на бедстващи в страната.

Една от най-актуалните технологични иновации – безпилотните летателни апарати, наричани още дронове – скоро ще намери приложение и в България за спасяване на човешки животи. Проектът вече е в ход и се реализира по програма „Техностарт – Насърчаване на иновационната активност на младите хора в България” към Министерство на икономиката.

Става въпрос за дронове, обoрудвани с най-съвременни технологии, които ще оптимизират издирването и спасяването на бедстващи в страната. Машините ще могат да доставят храна и лекарства до пострадали от природни бедствия или аварии, както и да намират изчезнали хора в трудно достъпни местности, благодарение на уникалния си софтуер.

„До скоро дроновете се възприемаха по-скоро като военна техника или като средство за забавление. Нашата цел е да се възползваме максимално от тяхната функционалност, за да бъдем полезни на хората по много начини”, заяви инициаторът на проекта – инж. Гергана Йорданова.

Мултифункционалната платформа носи името S.E.N.S.O.R. и ще бъде готова през пролетта на тази година. Тя е оборудвана с високотехнологична спасителна техника, включваща термовизионна камера и множество сензори, които осигуряват стабилен полет при лоши метеорологични условия.

Получените данни и видео сигнал от дрона се обработват от мобилна станция, резултатите се анализират, визуализират и обобщават с цел по-лесно взимане на решене за действие от оператор или наземен екип.

Предвижда се дронът да бъде представен първо в рисковите райони на страната. Заложената в бизнес плана цена на устройството е далеч по-ниска от една цялостна акция по спасяване. „Е, сигурно ще се наложи да снимаме и няколко сватби, за да подпомогнем допълнително успешната работа по развитието на проекта”, пошегува се Гергана Йорданова, която е кадър на ТУ-София.

Медиен материал Технюс.бг

facebooktwittergoogle_pluslinkedin